Een praktijkvoorbeeld: Werkzaak Rivierenland investeert al sinds 2015 in het benutten van data en bespaart daardoor jaarlijks tientallen miljoenen euro’s belastinggeld. Bovendien heeft dit sterk bijgedragen aan een spectaculaire verlaging van het aantal uitkeringsgerechtigden in de regio door een verhoogde uitstroom naar zelfstandig werk.
Onlangs maakten we kennis met Elfriede Boer, directeur van Werkzaak Rivierenland. Werkzaak Rivierenland is een zogenaamde gemeenschappelijke regeling, een samenwerking tussen gemeenten, en voert voor de samenwerkende gemeenten Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel onder meer de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) en de Participatiewet (PW) uit. Werkzaak Rivierenland verwoordt dat als volgt: ‘Werkzaak Rivierenland begeleidt mensen bij het vinden van werk en biedt inkomensondersteuning. Ook helpen wij werkgevers bij inclusief ondernemerschap. Talent werkt voor Rivierenland!’ Duidelijk is dat Werkzaak Rivierland een organisatie is met een maatschappelijke doelstelling. De pay-off maakt de maatschappelijke drive, het hogere doel, concreet:
We gaan nooit onvoorbereid naar een kennismaking. We scannen de website ‘diagonaal’ om snel een beeld te vormen. Meestal is dat een standaard ‘moetje’. Hier niet: ‘onze ambitie’ zet ons direct op het puntje van onze stoel. Dit is anders en ronduit stoer!
‘De 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties zijn bedoeld om de wereld tot een betere plek te maken in 2030. Werkzaak ziet in 3 van deze 17 aanknopingspunten voor haar werk: ‘partnerschappen om doelstellingen te bereiken’, ‘kwaliteitsonderwijs’ en ‘waardig werk en economische groei’. Wij dragen van harte bij aan de mondiale agenda.’
We stappen de hoofdingang in Geldermalsen binnen en staan direct in een horecaomgeving. Een gastvrij welkom. Er wordt brood gebakken. Tafels worden gedekt. ‘Doelgroepmedewerkers’ worden hier opgeleid om straks bij bijvoorbeeld Van der Valk in Tiel de keukenbrigade te versterken, eerst in een leertraject, en later zo mogelijk als werknemer.
Het pand is enkele jaren geleden gebouwd, oogt modern en transparant, met veel daglicht en glas.
We krijgen een rondleiding die indruk maakt. Praktijkbegeleider Leon neemt ons mee door de diverse werkruimtes en vertelt met veel passie soms heel persoonlijke verhalen over medewerkers waarvoor Werkzaak het verschil maakt. Bijvoorbeeld over een medewerkster die enkele jaren geleden succesvol is uitgestroomd en bij een weerzien tegen haar familie zegt: ‘door hen heb ik mijn leven weer terug’.
De lay-out van het pand is ingericht volgens het principe van ‘de werkladder’. De werkladder is een begrip in deze sector: de bedoeling is dat doelgroepmedewerkers vanuit de WSW en PW instromen op een trede van de werkladder, en begeleid en gestimuleerd worden om steeds een trapje hoger te gaan, om uiteindelijk via één van de hoogste treden uit te stromen naar een baan in het bedrijfsleven. Als je van voor naar achter de werkruimten bezoekt ga je figuurlijk steeds een trede hoger om uiteindelijk bij de uitgang ‘uit te stromen’.
Het gesprek met Elfriede is al even enerverend. Wat een aanstekelijk enthousiasme en ondernemerschap. Haar statement: ‘Het idee, dat werk vervelend is, is diepgeworteld, maar zeer ten onrechte. Werk is juist leuk en biedt zingeving en ontplooiing. Dat moet uitgestraald worden’. Dat doet ze, en ook de medewerker die ons van een horecawaardige cappuccino voorziet.
Ondernemerschap gaat zeker samen met een maatschappelijke doelstelling, sterker nog: het moet samen gaan. De funding van Werkzaak Rivierenland bestaat vooral uit heel veel belastinggeld, en dat moet goed besteed of teruggegeven worden.
Dat betekent dat iedere uitgegeven euro raak moet zijn en tot de juiste output moet leiden. Zo niet, dan wordt actie genomen. Daarbij moet je niet denken aan een keiharde Angelsaksische afrekencultuur: tussen soft en hard zit nog minstens één gradatie: medium. Niks doen is geen optie, leren en verbeteren is het gezamenlijke doel. Maar als dat niet tot de gewenste output leidt, dan is niks doen nog steeds geen optie. Dan moet je pijnlijke beslissingen durven nemen. Een team van 12 managers helpt Elfriede daarbij. ‘Data en business intelligence zijn daarbij cruciaal’. Hoe, dat vertellen we je zo.
Nog zo’n bijzonderheid: Werkzaak Rivierenland heeft een ‘innovatiemanager’. De innovatiemanager is helemaal gefocust op het identificeren en realiseren van kansen die bijvoorbeeld nieuwe technologieën bieden. Het Travis vertaalapparaat is bijvoorbeeld een uitkomst bij het scholen van statushouders met een grote taalachterstand. De VR-bril gaan ze uitproberen als instrument voor oriëntatie van werkzoekenden. Maar ook procesinnovatie krijgt permanente aandacht, zowel binnen Werkzaak Rivierland, als bij de bedrijven die zaken doen met Werkzaak Rivierenland en door haar geadviseerd worden. Op één innovatie zoomen we nu in: het benutten van data.
Sinds haar aantreden in 2015 heeft Elfriede vol ingezet op het ontsluiten en benutten van data. In deze sector was en is dat echt vernieuwend. Niet zomaar een beetje ‘spielerei’, maar vanaf het begin met een jaarlijkse investering van ruim € 100.000 per jaar. Cumulatief zal de investering volgend jaar de € 1 mln. overschrijden. Wij van i2o zijn dagelijks ook actief in typische profitsectoren, zoals het wegvervoer, de binnenvaart, de flex- en de bouwsector, maar ook daar zijn investeringen van deze omvang in data en business intelligence uitzonderlijk. Kortom: lef, visie en ballen!
Ieder ondernemer zal zeggen ‘leuk verhaal, maar wat levert dit op?’ Terecht! Een investering vereist een goede business case: een positieve ‘return on investment’. De return wordt in de profitsector dan vooral in euro’s uitgedrukt. In de sector van Werkzaak Rivierenland is het gangbaar om daar ‘social’ aan toe te voegen: ‘social return on investment’. Daarmee wordt direct duidelijk dat het gaat om sociale, maatschappelijke, output. Wat Elfriede betreft, en wij zijn het daar zeer mee eens, gaat het om beide. De euro’s (belastinggeld) moeten goed besteed worden en dus ook euro’s opleveren, en tegelijk moeten ze tot social return leiden.
Dit is niet in geld uit te drukken, maar zonder twijfel nog veel groter dan de return in euro’s. Stel je voor: ‘2.000 minder uitkeringsgerechtigden’, dat betreft niet alleen heel veel individuen, maar ook heel veel gezinnen. Gezinnen met werkende ouders met een ‘normale’ baan, die zelfstandig bij een onderneming werken en inkomen verwerven. Het is bekend dat kinderen die opgroeien in een gezin met werkende ouders veel meer kans hebben om zelf ook succesvol te zijn in het vinden van werk. De impact is dus groot. Werk heeft een zeer positieve correlatie met geluk, met zingeving en ontplooiing.
Hiermee voldoet Werkzaak Rivierenland aan haar bestaansrecht en belangrijkste doelstelling: ontwikkeling, doorstroom en uitstroom van mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt, naar een zelfstandige baan bij een werkgever.
Iedere dag horen we berichten dat de krapte op de arbeidsmarkt in allerlei sectoren de grootste zorg is. De zorg, transport & logistiek, de bouw. Er is vooral een tekort aan vakmensen, vaak mbo-geschoold. ‘Door zoveel uitkeringsgerechtigden te ontwikkelen en te laten uitstromen naar de arbeidsmarkt levert Werkzaak Rivierenland een grote bijdrage aan het invullen van deze enorme behoefte’. Veel van deze mensen zijn bij uitstroom mbo-geschoold.
Een zijspoor, maar wel actueel. Accountants willen steeds meer met een boog om de non-profit sector heen lopen. Die markt is niet interessant genoeg om hun schaarse aantal medewerkers op in te zetten. Alleen non-profit organisaties die aantoonbaar ‘in control’ zijn maken nog een kans. En laten we wel zijn: een externe audit met een positief oordeel is naar buiten toe, zeker als je funding uit zoveel belastinggeld bestaat, toch wel heel belangrijk. ‘In control’ zonder goede stuurinformatie is vrijwel ondenkbaar. En goede stuurinformatie, zonder een goede ontsluiting van je data én inzicht door middel van interactieve dashboards, is eveneens vrijwel ondenkbaar. Een extra actueel argument om je data te benutten. En dat doe je natuurlijk niet primair voor je accountant, maar voor je onderneming en je stakeholders.
Die is er. Uiteraard wordt de return niet uitsluitend gerealiseerd met de investering in het ontsluiten en benutten van data en het inzichtelijk maken daarvan met behulp van een business intelligence tool. Maar het is wel een randvoorwaarde. Concreet:
Die conclusie zal inmiddels wel duidelijk zijn. Durf de kansen die data biedt te zien en te realiseren. Dat geldt voor iedere onderneming en organisatie, zowel profit als non-profit. Natuurlijk moet je bij een substantiële investering een goede business case uitwerken, dat geldt ook voor een investering in het benutten van data en het opzetten van business intelligence dashboards. Het is heel verstandig om daarbij weloverwogen keuzes te maken: welk onderdeel heeft de hoogste prioriteit of biedt de grootste kansen, baken af en houdt het overzichtelijk, met ‘the end in mind’ zodat je het voor de lange termijn goed opzet en goed kunt onderhouden.
‘Van inzicht naar ondernemerssucces’: daar staat i2o voor. i2o richt zich, zoals de naam al zegt, op zowel business consultancy (strategie, management & organisatie, finance) als op data en business intelligence. i2o onderscheidt zich door haar integrale focus, en verbindt een business intelligence project altijd met je strategie, je operatie, finance en je mensen. Een BI-dashboard is geen doel, maar een middel op weg naar (nog meer of nog langer) ondernemingssucces. Goed inzicht is een randvoorwaarde.
Met veel plezier inspireren we jou met een demo op basis van onze ‘real life projecten’ en adviseren we je over de mogelijkheden en beste aanpak van jouw data & business intelligence project op weg naar een mooie (social) return on investment. Laat je gegevens achter en we nemen snel contact met je op. Bellen mag natuurlijk ook.